Porcia zdravia z Japonska
Húževnatec jedlý, známejší pod názvom shiitake, je huba s dlhým zoznamom pozitívnych účinkov na náš organizmus. Ak obľubujete východnú kuchyňu, na vašom tanieri sa určite aspoň z času na čas objaví. Dopriať by ste si ju však mali aj vtedy, keď preferujete číro slovenské jedlá.
„ Táto huba je dobrým doplnkom stravy v prípade, že vaše zdravie nie je stopercentné, ale taktiež ako prevencia. Dostanete ju dokonca i v lekárni, v podobe tabliet, prášku, čaju, či kvapiek.“
Huby nepatria medzi potraviny s vysokou nutričnou hodnotu. Ich výhody sa však nachádzajú inde, a to v množstve minerálov, vitamínov a ostatných potrebných látok. Húževnatec jedlý sa od svojich príbuzných predsa len trochu odlišuje. Obsahuje totiž omega 3 a omega 6 mastné nenasýtené kyseliny a glukán. Ide o oligosacharid, ktorá chráni telo pred vznikom rakovinových ochorení. Okrem toho v ňom nájdeme draslík, železo, vápnik, fosfor, horčík, meď, sodík, mangán, selén, vitamíny B a C, a taktiež kyselinu pantoténovú (vitamín B5) a listovú (vitamín B9). Sto gramov čerstvej huby obsahuje približne dvanásť gramov bielkovín, sedemdesiat gramov sacharidov a pätnásť gramov vlákniny.
Táto huba podporuje imunitný systém a zároveň čistí organizmus od škodlivých látok, nadbytočnej soli a ťažkých kovov. Pôsobí antialergicky, antisepticky, znižuje krvný tlak a tiež vysoký cholesterol. Pravidelnou konzumáciou pomôžeme i svojim obličkám, pečeni, srdcu a cievam. Shiitake upokojuje centrálnu nervovú sústavu, takže na nás pôsobí upokojujúco a dokáže odbúravať stres. V neposlednom rade, dokáže urýchliť hojenie rán a pomáha pri redukcii váhy. Je ideálnym doplnkom stravy pre tých, ktorí trpia na opakujúce sa zápaly, či infekcie a rovnako tak pre ľudí, ktorí majú problémy so slabou imunitou. Shiitake môžete použiť do klasickej hubovej polievky, ako súčasť omáčok k mäsu či cestovinám, alebo do zeleninových šalátov. Najviac prospešných látok obsahuje za surového stavu, avšak tak ako všetky huby, je potrebné i túto, dostatočne tepelne upraviť.